Het verhaal van Maximus en Villa Kanjel

Er is weer volop leven in de majestueuze vertrekken van Villa Kanjel. Het eclectische landhuis heeft sinds kort nieuwe bewoners. Dit keer geen grootindustriëlen, herstellende arbeidersvrouwen of cliënten van een zorginstelling, maar 'gewone' studenten. Leegstandsbeheerder Maximus voorkomt zo dat de villa door leegstand in verval raakt

Villa Kanjel, op landgoed Mariënwaard, werd oorspronkelijk gebouwd als casino-hotel La Petite Suisse door de eerste Nederlandse grootindustrieel Petrus Regout. Het kreeg zijn huidige vorm na een verbouwing in opdracht van Regouts dochter in 1880. Later wisselde het landhuis verschillende keren van eigenaar en vervulde het tal van functies, waaronder als kraamkliniek, herstellingsoord voor arbeidersvrouwen en als behandelcentrum voor geestelijke gezondheidszorg. Vorig jaar kocht de gemeente Maastricht het monument terug, om het een duurzame bestemming te geven als onderdeel van de herontwikkeling van het Buitengebied Geul en Maas.

Tot die tijd zorgen de leegstandbeheerders van Maximus uit Maastricht dat het monument in uitstekende conditie blijft. Maximus nam Villa Kanjel eind vorig jaar in beheer en maakte het complex geschikt voor tijdelijke bewoning. Inmiddels hebben de tijdelijke bewoners hun intrek genomen. Zij hebben er niet alleen een zeer bijzondere en betaalbare woonruimte, maar ze houden bovendien een oogje in het zeil, en melden aan Maximus als er reparaties of onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Zo blijft de unieke architectonische en landschappelijke waarde van Villa Kanjel behouden.

Onderwerpen